2017 | Decoració Cinema Jayan a Xàbia, Alacant

Nom del projecte: Decoració hall i banys Cinema Jayan
Localització: Xàbia (Alacant)
Data de projecte: 2017
Decoradores: Elena Roig i Jacqueline Cujo

El projecte:

Les idees inicials dels clients van ser clau per desenvolupar el projecte. D’una banda, calia tenir en compte la decoració de Wes Anderson en la seva pel·lícula Gran Hotel Budapest. D’altra banda, no haviem d’oblidar la relació del cinema amb la seva ubicació geogràfica: el port de Xàbia, o més concretament, la mar.

En principi, les dues idees no tenien a veure l’una amb l’altra. Gran Hotel Budapest és un cinema de decorats clàssics, que evoquen la Viena de 1900, amb simetries molt clares i amb una paleta de colors que treballa principalment amb els tons préssec, els daurats i els verds oliva. El mar, però, està impregnat d’una llum constant i brillant, d’un groc enlluernador, del blau infinit on es perden cel i mar i d’un blanc resplendent. El maridatge entre les dues idees es presentava complex, encara que poc a poc es va anar gestant una unió altament interessant.
Els canvis en la distribució de l’hall són mínims. A l’exterior és cert que es prolonguen els graons existents i es recula una mica l’entrada del cinema per poder col·locar la finestreta a l’exterior, just en el buit que el porxo d’entrada tenia a la dreta. Però a l’interior la zona de bar i l’accés a la sala no canvien.

Pel que fa a la decoració, l’entrada canvia el seu look per complet. Des de la façana fins a la porta d’accés, tot es revesteix amb un aplacat a base de planxes d’alumini de color rosa préssec, un to que ja trobem en la pedra marmòria de la façana actual de l’edifici. Amb això el que es vol és ressaltar l’entrada del cinema sense trencar amb la resta de l’edifici. La col·locació de cartelleres a banda i banda busca aquesta simetria tan recurrent en Anderson i la col·locació sobre la volada existent d’un gran panell lluminós a força de tipografia de traçat clàssic ajuden a emmarcar i ressaltar el conjunt de la nova entrada del cinema.

A l’interior, al hall et transporta a través d’Anderson i la mar a la trobada d’un viatge inesperat. Per començar, el sòl. A base de marbre rosa, marbre crema i gresite daurat, es juga amb un ritme de línies de tres gruixos diferents que evoca el moviment de la mar, la quietud de les onades quan el mar està en calma. El gresite daurat està inspirat en els centelleigs del sol sobre la mar. Aquest mar de tons càlids ens porta, a través d’un viatge en vaixell a la sala de projecció. I diem un viatge en vaixell perquè la resta del decorat es balanceja entre Anderson i la mar. La línia de butaques que trobem a la dreta bé les podem trobar en alguns iots. En elles ens asseiem davant del bar del cinema a esperar als amics, a assaborir un gelat o a picar alguna que altra crispeta abans que la pel·lícula comenci. Aquesta línia de butaques forma un sòcol des del qual s’organitza la resta de la paret. Dissenyada amb elements molt senzills (miralls, aplics de línies clàssiques i pantalles led o quadres), s’aconsegueix un ritme seguint l’estil Gran Hotel Budapest. Enfront de les butaques, i a la zona esquerra de l’hall, trobem la zona de bar. La seva barra folrada en pell està inspirada en les maletes que Prada va dissenyar per a la pel·lícula d’Anderson. La zona posterior del bar, també inspirada en aquest film, consta d’un moble bar realitzat en fusta natural i el fons es folra amb mirall. Les lluminàries propostes per a la zona de la barra són simples, però la seva línia moderna i el seu color daurat li donen al conjunt amb toc subtil alhora que elegant i senzill.

Per acabar amb el vestíbul, tenim la paret del fons, on se situa la porta d’accés a la sala. Tota aquesta paret va pintada en color xampany. La porta d’accés a la sala es retoca completament segons la imatge proposada, donant-li a més un to marró tabac, seguint també un estil Viena 1900.
Pel que fa a l’escala d’accés als banys, la barana es projecta amb mitja alçada massissa i l’altra mitja mitjançant una barana molt senzilla en fusta de castanyer. Els graons seguiran amb els mateixos materials que el sòl: marbres rosa i crema per empremta i contrapetja amb un rivet en la petjada en gresite daurat. Al replà central es juga amb una composició de paret pintada a grans bandes en vermell préssec i blanc trencat, sobre la qual col·locarà un joc de miralls. Des del sostre, i aprofitant la seva alçada, es penjarà un conjunt de llums estil Viena 1900.

Per als banys, la zona de noies va tota en tons xampany i daurat, amb portes amb grans miralls incrustats i sanitaris de línia molt clàssica. Els banys de nois, per contra, són més solemnes, amb un enrajolat en sòl i parets en blau, amb sanitaris de línies més rectes, senzilles i modernes.